- Bize Ulaşın: 05327001065
- E-Posta: guzeyhukuk@hotmail.com
- Adres: Hürriyet Mh. Vatan Cd. No:8 Orhan Pınar İş Merkezi Kat:3 D:9 Çağlayan-İstanbul
Aile Hukuku
Boşanma Davalarında Hangi Sebeplere Dayanılabilir?
1.EVLİLİK BİRLİĞİNİN TEMELİNDEN SARSILMASI
Evlilik birliğinin sarsılması, başlığını taşıyan Medeni Kanununun 166. maddesi gereğince “Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir” gerekçesi ile şiddetli geçimsizlik nedeniyle dava açılabilir.
2. ZİNA
Zina boşanma sebebi sayılmakla beraber bu konuyla ilgili haberler başlığı altındaki Boşanma davalarındaki hukuka aykırı delillerle ilgili yazımızı okursanız daha farklı bilgiler edinebilirsiniz.
3. HAYATA KAST, PEK KÖTÜ VEYA ONUR KIRICI DAVRANIŞ
Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her halde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
4. SUÇ İŞLEME VE HAYSİYETSİZ HAYAT SÜRME
Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.
5. AKIL HASTALIĞI
Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hale gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.
6. EVLİLİK BİRLİĞİNİN SARSILMASI
Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
7. TERK
Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hakim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır. Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hakim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi halinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilan yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.
Boşanma Davası Reddedilirse Tekrardan Boşanma Davası Açılabilir Mi ?
Boşanma Davalarında Yetkili Mahkeme?
Boşanan Kadın Eşinin Soyadını Kullanabilir Mi?
Boşanma Davalarında Maddi ve Manevi Tazminat ve Nafaka Nasıl belirlenir?
Anlaşmalı Boşanma Davası ve Şartları Nedir ?
Nafakanın Kaldırılması?
Nafaka Davaları Nerede Açılır?
Gelişmelerden haberdar olun
Güzey Hukuk Gelişmelerinden haberdar olmak için mailinizi kaydedebilirsiniz.